Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια


Κατεβάστε το δωρεάν από εδώ
Το «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια» είναι ένα εκπαιδευτικό λογισμικό σχετικό με την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Στο πρόγραμμα εμφανίζεται πάντα, ο κύριος Ταξάκης που βοηθά, ξεναγεί και επιβραβεύει τα παιδιά. Διάσπαρτες στον πίνακα επιλογών, υπάρχουν συνολικά 20 πινακίδες. Κάνοντας κλικ πάνω τους ξεκινά και μια διαφορετική κάθε φορά δραστηριότητα. 



Το «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια» v. 4.0 δημιουργήθηκε από την Kidmedia τον Αύγουστο του 2009. Στο νέο πρόγραμμα ενσωματώθηκαν πολλές νέες εκπληκτικές δυνατότητες. Το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα μετάφρασης σε οποιαδήποτε γλώσσα χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού.
Ο κάθε χρήστης μπορεί να αλλάξει όλα τα περιεχόμενα του φακέλου Translation που βρίσκεται στον ίδιο φάκελο με το πρόγραμμα . Οι ήχοι (wav), οι εικόνες (png) και τα αρχεία βοήθειας (rtf) δεν είναι ενσωματωμένα και μπορούν να τροποποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοσθούν!

Στις περισσότερες δραστηριότητες, είναι δυνατό να «παγώσουμε» το πρόγραμμα και να ενεργοποιήσουμε τη ζωγραφική πάνω στη οθόνη, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο [CTRL] και κάνοντας δεξί κλικ. Η δυνατότητα να “σκιτσάρουμε” πάνω στην εφαρμογή με όποιο χρώμα θέλουμε, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη, όταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε το παιδί να τα καταφέρει πιο εύκολα.




Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι η άμεση βοήθεια χρήσης για τον ενήλικο που καθοδηγεί το παιδί και η οποία εμφανίζεται πατώντας το πλήκτρο [Η] ή το αντίστοιχο κουμπί στη μπάρα πλοήγησης. Στο κείμενο που εμφανίζεται περιγράφονται οι διδακτικοί στόχοι, τα επίπεδα βοήθειας, η χρήση της μπάρας πλοήγησης και των πλήκτρων καθώς και κάποιες ιδέες για τη χρήση της κάθε εφαρμογής.

Ενσωματωμένη στο πρόγραμμα είναι και η εναλλακτική χρήση joystick στη θέση του ποντικιού, ώστε να βοηθηθούν παιδιά που δυσκολεύονται με το ποντίκι. Πατώντας το πλήκτρο [J] ή το αντίστοιχο κουμπί στη μπάρα πλοήγησης, εναλλάσσεται η χρήση ποντικιού – joystick.

.Υπάρχει επίσης ενσωματωμένη η δυνατότητα της «Αυτόματης Λειτουργίας» ώστε, όταν το παιδί ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων μιας εφαρμογής, αυτόματα μεταφέρεται στην επόμενη της ίδιας πάντα κατηγορίας προγραμμάτων. Η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται από την μπάρα πλοήγησης.

Στην τελευταία κατηγορία προγραμμάτων υπάρχουν και οι εκτυπώσεις (42 συνολικά) οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος, διότι προσφέρουν τη δυνατότητα μεταφοράς των δραστηριοτήτων από τον υπολογιστή στο «πραγματικό» περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τη μερική γενίκευσή της γνώσης.

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε τα κείμενα της βοήθειας σε κάθε εφαρμογή, ώστε να γνωρίζετε όλες τις δυνατότητες του προγράμματος, οι οποίες δεν είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά. Κάθε εφαρμογή ανάλογα με τα επίπεδα βοήθειας και με τη δυνατότητα χρήσης του space bar, μπορεί να έχει αρκετούς διαφορετικούς τρόπους χρήσης, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καλύψουν τις μαθησιακές ανάγκες κάθε παιδιού.
Η χρήση των πλήκτρων, όσο κι αν αυτή μπορεί να σας φανεί αρχικά δύσκολη ή περιττή, κρίθηκε απαραίτητη ώστε ο ενήλικος ο οποίος είναι υπεύθυνος για το παιδί που κάθεται στον υπολογιστή, να έχει (και μόνο αυτός) τον απόλυτο έλεγχο των δραστηριοτήτων, το πόσο δύσκολες ή εύκολες θα είναι, αν θα τις επαναλάβει ή όχι κλπ.
 Περιγραφή της μπάρας πλοήγησης και των βασικών πλήκτρων ελέγχου:
Βασικά πλήκτρα:
Πλήκτρο [Shift]: Ανεβάζει - κατεβάζει την μπάρα πλοήγησης. (*)
Πλήκτρο [1]: Αλλάζει τα επίπεδα βοήθειας. (Το ίδιο και από την μπάρα πλοήγησης).
Πλήκτρο [Esc]: Από τις εφαρμογές, επαναφέρει στο μενού επιλογών. (Το ίδιο και από την μπάρα πλοήγησης).
Πλήκτρο [Η]ή [F1]: Εμφανίζει το παράθυρο της βοήθειας. (Το ίδιο και από την μπάρα πλοήγησης).
Πλήκτρο [F]: Αλλάζει το μέγεθος της οθόνης.
Πλήκτρο [R]: Ξεκινάει από την αρχή την εφαρμογή..
Πλήκτρο [J]: Ενεργοποίηση & Απενεργοποίηση του Joystick. (Το ίδιο και από την μπάρα πλοήγησης).
Πλήκτρα [Page up] & [page down]: Ανεβάζει – κατεβάζει την ταχύτητα κύλισης του δείκτη όταν είναι ενεργοποιημένoς ο έλεγχος του ποντικιού με το joystick.

Πατημένο Ctrl + δεξί κλικ (όταν δεν ακούγεται κανένας ήχος): Πρώτη φορά, ενεργοποιεί τη δυνατότητα ζωγραφικής στην οθόνη. Δεύτερη φορά, απενεργοποίηση της ζωγραφικής. Τρίτη φορά, καθαρίζει όσα γράφτηκαν.
Πατημένο Ctrl + Ζ (όταν είναι ενεργοποιημένη η ζωγραφική): Καθαρίζει την οθόνη. Εάν χρειαστεί να σβήσετε συγκεκριμένο σημείο, χρησιμοποιήστε από τον επιλογέα χρωμάτων το μαύρο χρώμα το οποίο λειτουργεί σαν σβήστρα.

Μπάρα πλοήγησης (από αριστερά προς τα δεξιά):
(χ): Έξοδος από την εφαρμογή στον πίνακα επιλογών.
Επίπεδο βοήθειας: Αλλάζει τα επίπεδα βοήθειας.
Χειριστήριο Άνοιγμα – Κλείσιμο: Ενεργοποιεί – απενεργοποιεί τη χρήση του ποντικιού με joystick. Προσωρινή ανάκτηση του ελέγχου γίνεται με κύλιση του ποντικιού προς τα δεξιά. Αδράνεια του ποντικιού για μερικά δευτερόλεπτα επαναφέρει τον έλεγχο στο joystick.
Πληροφορίες χρήσης: Εμφανίζει το παράθυρο της βοήθειας.
Αυτόματη λειτουργία: Όταν είναι ενεργοποιημένη, μετά από έναν προκαθορισμένο αριθμό επαναλήψεων (ολοκλήρωσης) της εφαρμογής, το πρόγραμμα προχωράει μόνο του στην επόμενη εφαρμογή.
Μουσική άνοιγμα – κλείσιμο: Ξεκινάει – σταματάει τη μουσική υπόκρουση.
Προηγούμενο πρόγραμμα: Μετάβαση στην προηγούμενη εφαρμογή του προγράμματος.
Επόμενο πρόγραμμα: Μετάβαση στην επόμενη εφαρμογή του προγράμματος.

Η έκδοση 4.0 δημιουργήθηκε από τον Παγκράτη Παυλίδη και τον Μπίτση Χρίστο τον Αύγουστο του 2009 και διανέμεται με άδεια Creative Commons.Το αρχικό εκπαιδευτικό πακέτο δραστηριοτήτων (v. 3.0) δημιουργήθηκε από τους «Teachers and Kidmedia» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ). Το πακέτο είναι διαθέσιμο μόνο στα Ελληνικά και διανέμεται από το Υπουργείο Παιδείας δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στα Ελληνικά Σχολεία (για περισσότερες πληροφορίες βλ. «Μάθε ποιοι με έφτιαξαν»).
;
  • 25ο Δημοτικό Νίκαιας Β1

  • Blogger Wordpress Gadgets